Start de chat
online

De voordelen en nadelen van EPDM

Wanneer je dakbedekking overweegt voor je plat of lichthellend dak, speelt de keuze van de juiste dakbedekking een cruciale rol. Terwijl vroeger vaak voor roofing of bitumen werd gekozen, zijn er nu veel meer mogelijkheden. Naast roofing kan je ook PVC of EPDM op je dak leggen. PCV is een goedkope dakbedekking, maar van erg povere kwaliteit. PVC heeft maar een levensduur van 15 jaar en is niet bestand tegen inwerkende zonnestralen. Ook wordt het zoals klassieke roofing in smalle banen gelegd, in plaats van EPDM dakbedekking dat uit één stuk wordt geplaatst. Maar heeft EPDM ook nadelen? We zetten de voordelen en nadelen hieronder nog eens op een rijtje.

De nadelen van EPDM

Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is bij EPDM uiteraard ook zo.

EPDM is uitermate goed bestendig tegen elk denkbare stof of belasting, maar hierop is één uitzondering: chloor. Chloor is de enige stof die schadelijk is voor EPDM. Dit is natuurlijk enkel van belang bij de materiaalkeuze van een zwembad en niet bij dakbedekking.

EPDM is wellicht iets duurder dan roofing en PVC. Hierdoor betaal je meer voor EPDM als je het laat leggen door een dakwerker die ook zijn eigen werkuren aanrekent.

Het is geen goed idee om een grote EPDM folie alleen te plaatsen. Je hebt steeds een 2de persoon nodig om te helpen op het plat dak.

EPDM moet geplaatst worden bij droog weer om te voorkomen dat er regenwater of vocht onder de hoeken of dakranden of doorvoeren kan komen tijdens de plaatsing. Een minimumtemperatuur vanaf 5°C is het best.

Als je besluit om EPDM zelf te plaatsen, kies dan voor een zelfbouwpakket met begeleiding, en een leverancier waar je op kan terugvallen wanneer je problemen ondervindt tijdens het plaatsen.

De voordelen van EPDM

Het grote voordeel van EPDM is dat in één stuk wordt aangebracht. Er zijn geen verschillende lagen, waardoor er geen naden zijn en de kans op lekken uiterst minimaal is.

EPDM heeft een grote "ponsweerstand". Het materiaal is en blijft dus zeer flexibel en elastisch en lijdt niet aan de inwerkende kracht van zonlicht, waardoor er mede door de elasticiteit geen barsten kunnen ontstaan.

EPDM is zeer geschikt als waterrecuperatiesysteem voor het opvangen en afvoeren van regenwater langs de regenwaterafvoer.

EPDM kan zowel voor nieuwbouw als renovatie worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer oude roofing aan vervanging toe is. EPDM kan gewoon op roofing verlijmd worden.

Door de opgesomde voordelen die de kwaliteit aangeven behoudt EPDM gemakkelijk een levensduur van minstens 50 jaar.

EPDM kan eenvoudig zelf geplaatst worden en krijgt daardoor een uitmuntende prijs/kwaliteitsverhouding.

Vrijblijvende EPDM offerte voor je dak? Start hier.