Start de chat
online

De meestgestelde vragen van dit moment

1. Kan ik nog bestellen in Corona tijden?

Ja natuurlijk! Vanaf heden werken we terug volgens de normale openingsuren, zie contactpagina. Afhaling op afspraak is opnieuw mogelijk in ons magazijn te Mechelen, mits respect voor social distancing. Wij leveren npg steeds aan huis binnen een 5-tal werkdagen na bestelling. Kleine bestellingen tot 30kg kunnen eveneens via Bpost worden verzonden. Al onze medewerkers zijn telefonisch en per e-mail bereikbaar tijdens de kantooruren.

2. Wat gebeurt er met mijn lopende order?

Als je reeds een orderbevestiging hebt ontvangen per e-mail en je wenst deze te laten leveren, neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op, wij leveren nog steeds binnen een 5-tal werkdagen aan huis. Kijk alle afmetingen en hoeveelheden op je order goed na alvorens een leverafspraak te maken.

Stel je de levering liever enkele maanden uit, geen probleem! Jouw bestelling blijft gewoon als backorder in ons systeem staan. Hiervoor worden geen kosten aangerekend.

3. Kan EPDM op een bestaand roofingdak?

Ook voor renovatie van een oud roofing- of bitumen dak is EPDM de ideale dakbedekking. Het EPDM membraan uit één stuk wordt rechtstreeks op een oude dekbedekking gekleefd, zonder afbraakwerken of stortkosten. De constructie zelf dient nog in goede staat te zijn, maar de roofing moet uiteraard niet meer waterdicht zijn. Nog beter is om eerst een bijkomende (dunne) isolatielaag aan te brengen bovenop de bestaande roofing. De PIR isolatieplaten worden met het meegeleverde montageschuim direct op de roofing bevestigd. De oude roofing doet dan dienst als onderliggend dampscherm voor de nieuwe isolatielaag.

4. Wat is de minimale temperatuur voor het verlijmen van een EPDM dak?

Een EPDM dak plaatsen kan in principe gans het jaar door, de buitentemperatuur is hierbij van ondergeschikt belang. Kies in de eerste plaats een droge, en bij voorkeur licht zonnige dag. De EPDM zal zich door de zonnewarmte soepeler leggen, en de solventgedragen contactlijm zal gemakkelijker uitharden. Voor het verlijmen van de EPDM moet de ondergrond wel goed droog zijn. De werkzaamheden kunnen eveneens over meerdere dagen en zelfs weken gespreid worden. Bij het werken in fases (door weersomstandigheden of grootte van het dak), kan je bijvoorbeeld de eerste dag al het dampscherm plaatsen, waarmee het dak al tijdelijk "regendicht" is.

5. Is het plaatsen van een plat dak geen specialistenwerk?

Absoluut niet! Geen enkele ervaring of opleiding in dakwerken is vereist! Het EPDM rubber membraan wordt naadloos en uit één stuk aangeleverd op maat van jouw dak. Werkwijze: vouw de rubber open en plooi deze tot de helft terug, breng de meegeleverde contactlijm dubbelzijdig aan en rol de EPDM in de lijm. Plaats vervolgens alle accessoires zoals regenwaterafvoer of dakrandprofielen. In de meegeleverde montagefilm en -handleiding worden alle stappen met veel detailfoto's uitgelegd. Bovendien kan je tijdens het plaatsen een beroep doen op onze jarenlange expertise in dakwerken. Neem gerust telefonisch contact op, of stuur een korte e-mail met een foto of schets van het probleem, wij beantwoorden alle e-mails binnen de 24u.

6. Wat zijn de voordelen om zelf mijn plat dak te plaatsen?

In de eerste plaats het prijsvoordeel natuurlijk! Je bespaart op enkele dagen tot de helft op je dakfactuur. En omdat het zo eenvoudig is, de rubber wordt uit één stuk aangeleverd. Het volledige zelfbouwpakket wordt gebruiksklaar aangeleverd inclusief alle benodigde hoeveelheden lijm, kit, aanwerktapes enz. Het zelf plaatsen van een plat dak is werkelijk kinderspel. Zonder opleiding of ervaring in dakwerken kan je fors besparen op je bouwbudget. Toch hoef je niet te besparen op kwaliteit, wij leveren uitsluitend producten van A-kwaliteit zoals Recticel, BossCover, Vedag, Soudal, Roval, Skylux en Ubbink.

7. Heb ik dan wel garantie op mijn dak als ik het zelf plaats?

Net zoals bij de aannemer geniet je een productgarantie van 10 jaar (wettelijke maximumtermijn) op scheuren of barsten van de EPDM. Mocht je niet helemaal tevreden zijn over één van de door ons geleverde producten, neem dan opnieuw contact met ons op. Wij zullen er alles aan doen om het probleem op te lossen en gaan met je opmerkingen aan de slag om ons zelfbouw systeem te verbeteren.

8. Wat is kimfixatie of perimeterstrip?

Sommige EPDM leveranciers of dakwerkers spreken over kimfixatie om het lostrekken van het EPDM membraan tegen te gaan. Kimfixatie of perimeterstrip is een gewapende EPDM strook, waarmee het EPDM membraan mechanisch wordt verankerd aan de opkanten (in de kim) van het dak. Volgens het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor de Bouw) en EPDM fabrikanten zoals Firestone is deze werkwijze enkel nuttig voor grotere projecten. Voor daken kleiner dan 100m² is kimfixatie zinloos, op voorwaarde dat het EPDM membraan volledig met contactlijm wordt verlijmd. Hierdoor zit de EPDM reeds muurvast verlijmd aan de ondergrond.

9. Wat is het verschil tussen roofing en EPDM?

Klassieke roofing (ook wel Derbigum of bitumen genoemd) wordt meestal geplaatst in smalle dakbanen van 1 meter breed. Hierdoor worden heel wat overbodige naden gecreëerd op je dak. Onder schommelende temperatuursinvloeden zullen de verschillende dakbanen uitzetten en weer krimpen en krijg je na 10 tot 20 jaar gegarandeerd scheuren in de naadverbindingen.

Het EPDM membraan van Zelfbouwdak wordt naadloos en uit één stuk aangeleverd op maat van jouw dak. Gezien de hoge elasticiteit (tot 400%) en het ontbreken van naden is de kans op lekkage nihil. Zelfs na meerdere decennia zal het EPDM rubber membraan niet barsten of scheuren. Meer over roofing.

10. Welke zijn de beschikbare rolbreedtes van de EPDM folie?

Het geleverde EPDM membraan uit één stuk zal meestal aan één zijde iets groter zijn dan de gevraagde afmeting. Dit komt omdat wij werken met een aantal vaste rolbreedtes:

Grote rollen: 1,50m - 1,80m - 2,30m - 3,00m - 3,60m - 3,90m - 4,50m - 5,00m - 6,10m - 7,60m - 9,10m - 12,20m - 15,20m
Kleine rollen: 20cm - 40cm - 60cm - 80cm - 1,00m - 1,20m

Alle rolbreedtes zijn verkrijgbaar op een maximale lengte van 30 meter, het EPDM membraan kan dus tot 450m² uit één stuk aangeleverd worden! Na het klaarmaken wordt het EPDM membraan door ons zorgvuldig opgevouwen tot een klein pakketje van minder dan 1m², waardoor het gemakkelijk in de koffer van een gewone personenwagen past. (zie foto hieronder)

11. Bestaan er verschillende diktes in de EPDM folie?

De standaarddikte van het door ons geleverde EPDM membraan is 1,15mm. Dit is de meestgebruikte EPDM uit één stuk en wordt bij 95% van de residentiële woningbouw gebruikt. De dikkere variante van 1,50mm wordt slechts sporadisch geadviseerd door de architect bij een zeer druk belopen dakterras of bij een intensief groendak (20-30cm opbouw). Naast het prijsverschil heeft de 1,50mm enkele specifieke nadelen. Zo is de dikkere variante veel zwaarder en stugger, en dus moeilijker te plooien in de hoeken. De garantie en levensduur van 1,15mm en 1,50mm is echter identiek, dus hiervoor hoef je het niet te doen.

12. Kan ik ook zelf een lichtkoepel plaatsen in mijn dak?

Een lichtkoepel plaatsen is helemaal niet moeilijk, ook dit wordt zeer goed uitgelegd in de meegeleverde montagefilm en handleiding. Voorzie vooraf een dakopening in de constructie. Wij verdelen het volledige gamma van fabrikant Skylux, marktleider op het vlak van platdak vensters en lichtkoepels. De lichtkoepels zijn leverbaar in volgende formaten:

Vierkante lichtkoepels vanaf 30 x 30 cm (kleinste formaat) tot 220 x 220cm (grootste), dus ook 60 x 60cm, 70 x 70 cm, enz.
Rechthoekige lichtkoepels vanaf 50 x 100 cm (kleinste formaat) tot 180 x 300 cm (grootste), bijvoorbeeld 70 x 250 cm, 120 x 180 cm.

13. Kan ik achteraf terrasplanken, tegels of een groendak plaatsen op mijn plat dak?

Ja, hou wel rekening met het gewicht van een groendak. Een substraatlaag van 10 cm kan na een periode van regen meer dan 100 kg per vierkante meter wegen! Let er dus op of de constructie hiervoor geschikt is. Bij twijfel, raadpleeg een architect of bouwkundig ingenieur. Vraag naar onze composiet rubber tegeldragers voor extra bescherming van de EPDM folie.

14. Hoe ziet zo een plat dak zelfbouwpakket eruit?

Het EPDM membraan is opgevouwen tot een klein pakketje van minder dan 1m², dus gemakkelijk af te halen met een gewone personenwagen. Andere meegeleverde producten in ons standaardpakket zijn: EPDM contactlijm (bus van 4l of 20l), rubberkit silicone, aansluiting regenwaterafvoer, dakrandprofielen (lengte 2,50m), diverse afwerktapes, toolbox, en optioneel isolatiepanelen, dampscherm en lichtkoepels.