Start de chat
online

Waarom wordt roofing best door een professional geplaatst?

Roofing kan gelijmd of gebrand worden op een dak. Het lijmen is uiteraard veiliger en ook iets gemakkelijker. De lijm zorgt ook voor extra waterdichtheid.

Branden d.m.v. een gasbrander is iets goedkoper dan het lijmen. Door het opwarmen van de roofing wordt het materiaal (licht) vloeibaar en kunnen de stroken zich aan het oppervlak vasthechten. De stroken overlappen telkens enkele centimeters met elkaar.

Het branden van roofing brengt echter risico’s met zich mee wat betreft brandveiligheid. Er kunnen ook snel al foutjes gebeuren en blaasjes ontstaan wanneer er teveel of te weinig warmte wordt gegeven. Als je voor roofing kiest is het daarom verstandig om de plaatsing sowieso uit te besteden aan een professional. Voor doe-het-zelvers is roofing dan ook niet zo geschikt.

Wat betaal je voor een roofing dak?

De exacte prijs van een roofing dakbedekking hangt van de oppervlakte van het dak, het type dak en roofing (SBS of APP), de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad en de eventuele isolatie. Gemiddeld kan je uitgaan van een prijs tussen €40 en €60 per m², incl. btw en plaatsing.

Komt er schade aan de roofing, dan dient dit onmiddellijk hersteld te worden door een professional. In de loop der jaren is de kans op lekkages sowieso groot. Is er andere schade aan het dak, dan kunnen de kosten zwaar beginnen oplopen. De volgende problemen kunnen na enkele jaren optreden na het plaatsen van roofing:

- Scheuren in de roofing

Scheuren komen minder dan vroeger voor in roofing, maar zijn wel steeds mogelijk. De dakbedekking zal niet meer waterdicht zijn, met als gevolg dat vocht het dak kan binnendringen. Dit ontstaat ook doorheen de jaren doordat roofing in repen wordt gelegd en de naden sowieso kwetsbaar worden voor lekkages. Dit kan ook nefast zijn voor de onderliggende hout- of betonconstructie. Bovendien zal water niet goed meer afgevoerd kunnen worden. Alles bij elkaar kunnen door scheuren in de roofing, de kosten voor herstelwerken doorheen de jaren serieus beginnen oplopen.

- Blazen onder de roofing

Ook blazen onder de dakbedekking zijn een groot probleem. Niet alleen door de plaatsing met een brander kunnen er blazen ontstaan, maar ook nadien wanneer er waterdamp onder de roofing komt te zitten door scheuren. Er moet op dat moment dan ook onmiddellijk worden ingegrepen.

Scheuren of blazen kunnen door middel van een rubbercoating of rubberdakpasta hersteld worden. Een andere oplossing is het aanbrengen van een nieuwe roofingstrook bovenop het beschadigde vlak. Soms kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de gehele dakbedekking aan vervanging toe is.

In dat geval kan je er beter voor opteren om over te schakelen naar EPDM. EPDM kan eenvoudig door de doe-het-zelver geplaatst worden, omdat de EPDM in één laag wordt geplaatst. Hierdoor kunnen er geen naden, scheuren of blazen ontstaan. EPDM gaat tot maar liefst 50 jaar mee. Vraag hier uw vrijblijvende offerte.