Start de chat
online

Het verschil tussen APP en SBS roofing

Er bestaan twee soorten roofing of bitumen: roofing op basis van elastomeren (SBS) en roofing op basis van plastomeren (APP). Bitumeuse dakbanen hebben in de loop der jaren niet de beste reputatie opgebouwd, maar de kwaliteit van deze producten is de laatste jaren wel in goede zin geëvolueerd. Hoewel synthetische dakmaterialen als EPDM heel sterk aan populariteit winnen, lijken bitumen dakmaterialen toch een blijver te zijn. Wat is nu het verschil tussen SBS en APP roofing?

Wat is SBS roofing?

SBS (Styreen Butadieen Styreen) roofing is een soort bitumen waaraan elastomeer, een rubberachtige kunststof, is toegevoegd, wat de roofing uiterst elastisch maakt. De roofing krijgt hierdoor ook een grotere hechtkracht. Daardoor is SBS geschikt voor allerlei soorten ondergronden (isolatie, hout, ...) die roofing goed kan opvangen dankzij zijn flexibiliteit. SBS is echter minder goed beschermd tegen UV-straling, waardoor nog een schutlaag van lei of grind op het bitumen moet gelegd worden. Anders wordt het dakoppervlak steevast poreus doorheen de jaren.

Wat is APP roofing?

APP (Atactisch Poly Propyleen) roofing is een kunststof op basis van plastomeren. Dit zorgt ervoor dat roofing betere bestand is tegen UV-stralen en extreme temperaturen. APP is daarentegen wel iets minder elastisch dan SBS, waardoor SBS vooral wordt toegepast op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

Samengevat kan je stellen dat SBS flexibel materiaal is dat goed is bestand tegen UV-straling, terwijl APP minder flexibel is maar goed bestand tegen UV-stralen.

In beide gevallen moet je ook rekening houden met mogelijke lekkages daar roofing niet in één geheel, maar in verschillende repen wordt geplaatst. Ieder dakmateriaal zet immers uit bij warmte en krimt bij koude, dus ook EPDM en roofing. Bij roofing zal door de jaren heen steeds meer wrijving op de talloze naden komen, waardoor er uiteindelijk lekkages in de naden zullen ontstaan. Hoe lang een roofing dak meegaat is moeilijk te zeggen, maar dat er ooit lekkages komen ter hoogte van de lasnaden is een zekerheid.

Bij EPDM zijn lekkages onmogelijk, omdat EPDM in één stuk wordt geplaatst. Dit zorgt er ook voor dat EPDM gemakkelijk zelf te plaatsen is.