Start de chat
online

Roofing of EPDM branden of lijmen?

Roofing kan zoals EPDM ook gelijmd worden, maar wordt meestal op het plat dak gebrand. Roofing branden is goedkoper dan roofing lijmen, omdat lijm duurder is dan het branden. Voor de doe-het-zelver houdt dit risico's in gaande van brandgevaar tot zware verwondingen. Ook moet er natuurlijk met gasflesjes tot op het dak gesleurd worden. Als er tijdens het branden iets verkeerd gaat, vormen de gevolgen door het gebruik van gasflessen een groot gevaar. Daarom is het beter dat een roofingdak steeds door een gespecialiseerde dakwerker met de nodige kennis en ervaring wordt aangelegd. Een EPDM dak uit één stuk kan je wel zonder ervaring in dakwerken zelf leggen.

Dakbedekking branden:

Methode: Bij het branden van dakbedekking wordt gebruik gemaakt van een open vlam om de onderkant van het dakbedekkingsmateriaal te verwarmen, waardoor het hecht aan het dakoppervlak.

Materialen: Dakrollen met een bitumineuze of kunststof basis zijn typisch voor deze methode. Het bitumen aan de onderzijde smelt bij verhitting en hecht aan het dakoppervlak.

Er zijn verschillende merken die dakbedekkingsmaterialen aanbieden die geschikt zijn voor het branden. Voorbeelden zijn IKO, SBS, en Soprema.

De dakwerker dient bij het branden rekening te houden met de ondergrond. Een houten dak is handig voor het aanbrengen van een onderlaag en daarop het branden van de roofing. Op een betonnen dak wordt best eerst vernis aangebracht. Op die manier blijft de roofing beter aan het dak kleven.

Bij roofing is er altijd risico op waterlekken. Bij een goede plaatsing zijn er aan de naden van de verschillende lagen roofing voldoende overlappingen nodig.

Dakbedekking lijmen:

Methode: Bij het lijmen van dakbedekking wordt een speciale lijm gebruikt om de dakbedekking aan het dakoppervlak te bevestigen. Dit kan een zelfklevend materiaal of een aparte lijm zijn.

Materialen: Single-ply dakbedekkingen zoals EPDM (synthetisch rubber) worden vaak gelijmd. Er zijn ook specifieke lijmen voor het bevestigen van dakshingles en andere materialen.

Merken zoals Elevate (Firestone), Carlisle en RoofCover bieden lijmen aan die geschikt zijn voor diverse dakbedekkingsmaterialen.

Welke methode en welk merk het meest geschikt zijn, hangt af van het type dakbedekking dat je hebt of overweegt, de lokale bouwvoorschriften en de specifieke vereisten van je project. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen en de aanbevelingen van de fabrikant van het dakbedekkingsmateriaal op te volgen om ervoor te zorgen dat de installatie correct en duurzaam is.