Start de chat
online

De meestgestelde vragen over platte daken


1. Kan EPDM folie bovenop een bestaand roofing dak geplaatst worden?

De EPDM folie kan rechtstreeks op de oude roofing gelijmd worden. Aanbevolen wordt echter om eerst een bijkomende isolatielaag bovenop de roofing aan te brengen met PU kleefschuim. De oude roofinglaag kan dan nog dienst doen als dampscherm en mag ook in dit geval blijven liggen. Nadien wordt het nieuwe EPDM membraan uit één stuk op de isolatieplaten gelijmd.


2. Is EPDM geschikt voor een groendak?

Voorwaarden voor het plaatsen van een groendak: De waterdichting moet wortelwerend zijn, en de constructie moet het gewicht van het groendak kunnen dragen. Voordelen van een groendak: Extra verkoeling in de zomer, vermindering afvoer van regenwater, en biodiversiteit.


3. Welke materialen zijn geschikt voor platte daken?

Er bestaan heel wat verschillende dakmaterialen voor platte daken, waaronder bitumen (roofing), EPDM (rubber) en PVC (plastic). De keuze hangt af van factoren zoals budget, klimaat en gewenste levensduur. Voor het plaatsen van EPDM uit één stuk is geen enkele ervaring in dakwerken vereist. Easyroof voorziet de nodige tools en begeleiding om de EPDM folie correct aan te brengen.


4. Wat is de ideale temperatuur voor het plaatsen van een EPDM dak?

Een EPDM dak plaatsen kan in principe gans het jaar door. Kies bij voorkeur een 3-tal droge, licht zonnige dagen. Een temperatuur tussen 5°C en 20°C is ideaal. Voor het verlijmen van EPDM met contactlijm moet de ondergrond wel goed droog zijn.


5. Hoe lang gaat een plat dak mee?

De levensduur van een plat dak varieert afhankelijk van het gebruikte materiaal en de kwaliteit van de installatie. Bitumen en PVC dakbedekking gaat bijvoorbeeld meestal 15-20 jaar mee, terwijl EPDM uit één stuk tot 50 jaar meegaat.


6. Moet ik mijn EPDM dak met keien beschermen tegen zonlicht?

Platte daken kunnen gevoelig zijn voor schade door zware regenval, sneeuwophoping en UV-straling. Klassieke roofing is niet UV-bestendig terwijl EPDM dit wel is. Een EPDM dak zal niet verouderen door zonlicht, een bijkomende bescherming is dus niet nodig.


7. Als ik zelf mijn plat dak plaats, heb ik dan wel garantie?

Op de EPDM folie geldt een productgarantie van 10 jaar tegen scheuren of barsten. Aangezien EPDM UV-bestendig is, zal dit niet gebeuren. Op de plaatsing heb je in feite geen garantie. Maar bij gebrek aan naden, is de kans op lekkage nihil, ook al heb je de EPDM folie zelf gelegd.